fizyoterapi, pilates, fizik tedavi, esenyurt fizyoterapi, esenyurt pilates, aletli pilates, reformer pilates, manuel terapi, mezoterapi, kuru iğne
Elektroterapi

Elektro terapi nedir ne işe yarar?

Fizyoterapide Elektro Terapi Uygulamaları

Elektroterapi, fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ve elektrik akımlarının terapötik amaçlarla vücuda uygulandığı bir yöntemdir. Bu tedavi, özellikle kas ve sinir hasarlarının iyileştirilmesi, ağrı kontrolü ve dolaşımın iyileştirilmesi gibi alanlarda etkilidir.
Fizyoterapide Elektro Terapi Uygulamaları
Kas ve sinirlerde meydana gelen fonksiyon bozukluklarına bağlı kronik ağrılar, hastanın yaşam kalitesini düşüren tespiti uzmanlık isteyen durumlardır. Özellikle yaşa bağlı olgularda kaslarda güç kaybı, iç organların bulunduğu bölgede hissedilen ağrılar, sinir iletim bozuklukları, kişide stres yaratır ve hayat konforunu oldukça etkiler. Sinir iletiminde oluşan herhangi bir bozukluk ve kaslarda fonksiyon kaybı, sinirin ulaştığı organa ya da dokuya göre muayene edildikten sonra uzman hekim tarafından ilgili rahatsızlığın tanısı konulur.

Sinirler de tıpkı bir ağ gibi vücudu gezerken uğradığı doku, organ ve kaslara bilgileri taşır ya da bilgileri oradan alır. Bu sayede güçsüzlük ve ağrı hissedilen alan teşhis edilir. Bu gibi sorunların neden olduğu hastalıkların tedavisinde, artık teknolojiye dayalı çözümlerin eşlik ettiği tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastalar için kolayca uygulanan bu tedavi yöntemlerinden biri de elektroterapi yöntemidir. 


Elektroterapi Nedir?

Elektroterapi uygulamaları, fizyoterapistlerin ya da fizyoterapi ve rehabilitasyon hekimlerinin son zamanlarda sıkça uyguladığı, yöntemi kolay olan, ağrısız ve acısız bir tedavi şeklidir. Fizik, biyofizik, biyomühendislik, manyetik, elektrofizik gibi disiplinlerin sağladığı bir yöntemin ürünü olan elektroterapi cihazı, pek çok tıp dalında kullanılan cihazlardır. Elektroterapi akımı, vücuttaki sinir iletimi ve sinir hücrelerinin çalışma prensibi öğrenilince kolayca anlaşılabilecek bir sistemdir. Bir sinir hücresi, diğer sinir hücresini uyarmadan önce kendi içi ve dış ortam ile arasında bir elektriksel fark barındırır. Bu fark her uyarılma ile zıt hale, uyarıdan sonra tekrar eski haline döner. Her hücre uyarılma durumunda bu döngüyü koruduğunda sinir ağındaki uyarılmalar ile beyinden çıkan sinyaller hareket ve çalışma emrini taşır. Vücudun bu fizyolojik durumu bozulduğunda, kaslarda, organlarda ve dokularda işlev kaybı ortaya çıkabilir. Ağrı oluşan bölgede de kullanılan elektroterapi cihazı, ağrıyı algılayan doku ve organlardaki reseptörleri uyarır. Ağrı, hissedildiği bölgenin başka bir duyu ile uyarılması metodu ile giderilebilen bir duyu olduğu için kronik ağrıların uzun vadede tedavisinde elektroterapi yöntemi sıklıkla kullanılır. Bu durum ağrılı bölgenin kaşınmasıyla ağrı hissinin azalmasına benzetilebilir. Elektroterapi ise vücudun bozulan sistemini, dış ortamdan verilen uyarı ile kendi yöntemiyle çalıştırma prensibine dayanır. Tamamen acısız derecede küçük, ancak etkili elektriksel uyarılar ile fizik tedavi işlemi gerçekleştirilir.